Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reuters

Ruski sud obio žalbu opozocionara Kara-Murze na kaznu zatvora od 25 godina

kara-murza
FOTO: Screenshot

Kara-Murza je bio bliski saradnik ruskog opozicionog lidera Borisa Nemcova, koji je ubijen u centru Moskve 2015. godine

Ruskom opozicionom političaru Vladimiru Kara-Murzi u ponedjeljak je odbijena žalba na kaznu od 25 godina zatvora, javila je državna novinska agencija RIA.

Kara-Murza, koji ima rusko i britansko državljanstvo, osuđen je u aprilu na 25 godina zatvora zbog izdaje i širenja “lažnih informacija” o ruskom ratu u Ukrajini.

Taj 41-godišnjak je jedan od malog broja istaknutih opozicionih ličnosti koje su ostale u Rusiji, i nastavile da govore protiv predsjednika Vladimira Putina nakon što je Kremlj poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine. 

Kara-Murza uhapšen je dva mjeseca nakon početka rata i optužen za širenje lažnih informacija o oružanim snagama te proglašen “stranim agentom”. Njegovo pritvaranje uslijedilo je nekoliko sati nakon što je CNN emitirao intervju s njim u kome je rekao da Rusijom upravlja “režim ubica”.

Kasnije je optužen za izdaju zbog govora koje je održao o ratu, uključujući onaj u Predstavničkom domu Arizone u kome je kazao da Putin bombarduje ukrajinske domove, bolnice i škole.

Moskva tvrdi da nije namjerno napadala civile, ali su hiljade ubijene u Ukrajini.

Tokom suđenja uporedio je formulaciju optužbi protiv njega s formulacijom koju je koristila tajna policija sovjetskog diktatora Josifa Staljina 1930-ih, kada je Kara-Murzin djed poslan u zarobljenički logor Gulag na dalekom istoku Rusije.

Kara-Murza je bio bliski saradnik ruskog opozicionog lidera Borisa Nemcova, koji je ubijen u centru Moskve 2015. godine.

Dva puta, 2015. i 2017., iznenada se razbolio od, kako je tvrdio, trovanja od ruskih sigurnosnih službi, i oba puta je pao u komu prije nego što se na kraju oporavio. Ruske vlasti su negirale umiješanost u incidente.

Njegov advokat rekao je da je lošeg zdravlja i da pati od polineuropatije, nervnog poremećaja koji je rezultat trovanja, prenosi Reuters.