Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kritičar Kremlja

Ruski sud osudio na uslovnu zatvorsku kaznu brata Alekseja Navalnog

oleg i aleksej navalni (1)

Navalni, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je u januaru po povratku iz Njemačke,

Ruski sud u petak je izrekao bratu zatočenog opozicionog čelnika Alekseja Navalnog uslovnu zatvorsku kaznu pod optužbama da je pozivao na ulične proteste i kršio ograničenja uvedena radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Moskovski oblasni Preobraženski sud proglasio je Olega Navalnog krivim za podsticanje na kršenje sanitarnih pravila i izrekao mu je jednogodišnju uslovnu kaznu zatvora. Demonstracije i ostala masovna okupljanja zabranjeni su u Rusiji tokom pandemije, prenosi AP.

Nekolicina ostalih saradnika Navlnog suočava se s istim optužbama u konntroverznom krivičnom postupku koji su pokrenule ruske vlasti nakon masovnih protesta protiv hapšenja opozicionog čelnika koji su se održavali širom 11 vremenskih zona u Rusiji u januaru.

Navalni, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je u januaru po povratku iz Njemačke, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj , dok te navode odbacuju ruski zvaničnici.