Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žestoke borbe

Ruski Telegram kanal: Ukrajinci probili linije iz pravca Lozove

rxxx (1)
FOTO: @rybar / Telegram

I pilot i koplitot oborenog Su-30 su se uspjeli katapultirati, no nema informacija o tome jesu li preživjeli

“U području Redkoduba Oružane snage Ukrajine uspjele su iskoristiti brojčanu nadmoć i probiti odbranu Oružanih snaga Ruske Federacije. Ukrajinske formacije ušle su u operativni prostor sjeverno od naselja, gdje nema ukopane linije odbrane”, objavio je ruski Telegram kanal “@rybar” koji izvještava sa fronta iz Ukrajine.

Prema istom izvoru, “ukrajinske formacije uspostavile su kontrolu nad Redkodubom, Karpovkom, Novoyem nakon uspješnog napada iz Lozovog”.

Ruski kanal tvrdi da su proruske jedinice koje su poslane kao ispomoć na tom dijelu fronta “izvela su uspješan kontranapad i ponovno zauzela sela Karpovka i Novoye.

Ruski kanal tvrdi da ukrajinska vojska za cilj ima izlazak na autoput Svatovo-Borovoye.

“U slučaju da Oružane snage Ukrajine dođu do Svatova, cijela Limanska grupa savezničkih snaga bit će u operativnom okruženju. Istovremeno, udarom s mostobrana kod Kupyanska mogla bi se srušiti cjelokupna odbrana duž granice (takozvane) Luganjske Narodne Republike”, piše “@rybar”.

Mapa istočnog fronta prema ruskim izvorima / FOTO: @rybar / Telegram

Kada je pitanju mostobran kod ključnog grada Kupyanska koji su Ukrajinci u munjevitoj kontraofanzivi zauzeli početkom septembra, ukrajinska vojska je već krenula u probijanje linija okupatora izvan dijelova grada koji je na istočnoj strani rijeke Oskil.

Prema potvrđenoj lokaciji na kojoj je jučer oboren ruski avion Su-30, ukrajinske snage već ordiniraju kod Petropavlivke, sela koje se nalazi na istočnom izlazu iz Kupyanska.

I pilot i koplitot oborenog Su-30 su se uspjeli katapultirati, no nema informacija o tome jesu li uspjeli preživjeti.