Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivan Safronov

Ruski tužioci traže 24 godine zatvora za novinara: “Pisao i prenosio naručene članke o vojnim temama”

safronov
Ivan Safronov / FOTO: Press Service of Moscow City Court

Prema istrazi ruskih organa, Safronov je “pisao i prenosio naručene članke o vojnim temama”

Ruski državni tužioci u utorak su zatražili kaznu zatvora od 24 godine za bivšeg novinara Ivana Safronova, koji je na suđenju zbog “izdaje”, saopćio je njegov tim odbrane.

Safronov se bavio vojnim temama u novinama Vedomosti i Kommersant prije nego što je postao savjetnik čelnika ruske svemirske agencije, dva mjeseca prije njegovog hapšenja u julu 2020.

On negira optužbe da je odavao vojne tajne o ruskim prodajama naoružanja na Bliskom istoku i u Africi i Češkoj Republici, članici NATO-a, dok je radio kao novinar u 2017., nazivajući ih “potpunim ismijavanjem pravde i zdravog razuma”.

Safronov je izjavio da su državni istražitelji ukazali na njegov sastanak s češkim novinarom koga je susreo u Moskvi i 2010., koji je kasnije uspostavio website za koji je Safronov kazao da mu je doprinio, jer je koristio informaciju potpuno zasnovanu na otvorenim izvorima, prenosi Reuters.

Prema istrazi ruskih organa, Safronov je “pisao i prenosio naručene članke o vojnim temama”.

Gotovo sve informacije koje FSB kvalificira kao državnu tajnu u javnoj su domeni. Safronov je tražio od suda da mu se omogući da te izvore pokaže direktno u sudnici, ali je sud odbio takav zahtjev.

U pauzi u sudnici tužitelj je ponudio Safronovu da prizna krivicu u zamjenu za kaznu od 12 godina zatvora. Safronov je to odbio.

Kažnjen Twitch

Sud u Moskvi kaznio je platformu “Twitch” s 3 miliona rubalja jer je odbila ukloniti video intervju sa savjetnikom ureda predsjednika Ukrajine Oleksiya Arestovicha.