Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Harkiv

Ruski vojnik se šest mjeseci skrivao u napuštenim zgradama u oslobođenom gradu

fe49fc90-ce40-4a32-935c-4ff98f46f34e

Policijski službenici su jučer tokom patrole selima na području Kupjansk-Vuzlovji pronašli i priveli 42-godišnjeg vojnika iz 27. ruske gardijske motostreljačke brigade

Ukrajinska policija uhapsila je ruskog vojnika koji se nakon oslobođenja regije Harkiv oko šest mjeseci skrivao u napuštenim zgradama. Policijski službenici su jučer tokom patrole selima na području Kupjansk-Vuzlovji pronašli i priveli 42-godišnjeg vojnika iz 27. ruske gardijske motostreljačke brigade.

“Nakon što smo ga pretražili, pokazalo se da je muškarac iz Moskovske oblasti i da pripada 27. gardijskoj motostreljačkoj brigadi Ruske Federacije. Uhapšeni  je tvrdio da se skriva od ukrajinskih oružanih snaga još od oslobađanja okruga Kupjansk”, navodi se u saopćenju policije, a prenosi The Guardian.

Muškarac, koji je tokom hapšenja bio u civilnoj odjeći, očito se u septembru odvojio od svoje jedinice dok su bježali od ukrajinske protuofanzive. Još uvijek nije jasno kako se uspio toliko dugo skrivati nakon ruskog povlačenja.

Naime, ubrzo nakon oslobođenja ukrajinske vlasti su provele opsežnu operaciju potrage od vrata do vrata za ruskim vojnicima koji su zaostali u regiji.

“Vlasti su zaprimile dojavu o ruskoj diverzantsko-infiltracijskoj skupini na tom području i u gradu uvele stroži policijski sat koji će sada trajati od 17 sati do 6:30”, rekao je jučer načelnik Regionalne vojne uprave Herson, Oleksandr Prokudin.

“Policijski sat je uveden kako bi se spriječile žrtve među civilima dok vojnici i policija traže ruske infiltratore. Molimo vas da ovu situaciju tretirate s razumijevanjem. Ostanite smireni i pomozite obrambenim snagama pri eliminaciji ruskih snaga”, dodao je.