Globus

Pavel Filatjev

Ruski vojnik: Sve je laž! Ovo je najgluplja stvar koju je Putin mogao napraviti

23/08/2022

On je prvi aktivni pripadnik ruske vojske koji je javno kritizirao invaziju na Ukrajinu i napustio zemlju

Opravdanje Kremlja za invaziju na Ukrajinu je laž, rekao je za CNN ruski padobranac koji je nedavno javno osudio napad svoje zemlje na Ukrajinu. Prije dva tjedna Pavel Filatjev progovorio je protiv sukoba u svjedočanstvu od 141 stranice teksta, objavljenom na njegovom profilu na društvenoj mreži VKontakte, a zatim je pobjegao iz Rusije.

On je prvi aktivni pripadnik ruske vojske koji je javno kritizirao invaziju na Ukrajinu i napustio zemlju.

Sada za CNN svjedoči da su njegovi kolege vojnici umorni, gladni i razočarani i da ratni napori Kremlja uništavaju mirne živote.

“Shvatili smo da smo uvučeni u ozbiljan sukob u kojem samo uništavamo gradove, a zapravo nikoga ne oslobađamo. Mnogi su shvatili kako ne postoji razlog u koji nas naša vlast pokušava uvjeriti. Shvatili su da je sve to laž. Mi samo uništavamo mirne živote. Ta je činjenica neizmjerno utjecala na naš moral. Taj osjećaj da ne radimo ništa dobro”, rekao je 33-godišnji Filatjev za CNN.

Filatjev kaže da su u njegovoj domovini rašireni korupcija i represija, te da je njegova jedinica, koja je bila bazirana na Krimu i na početku rata je ušla u Herson, bila loše opremljena i nije dobila dovoljno objašnjenja za invaziju na Ukrajinu.

Prema Filatjevu, vojnici i njihovi nadređeni nisu znali što se od njih očekuje u Ukrajini. Dodao je da su se ubrzo razočarali u obrazloženje vlade za invaziju nakon što su stigli u Herson i suočili se s otporom lokalnog stanovništva koje nije željelo biti “oslobođeno”.

“Nismo imali hrane, vode, vreće za spavanje…”

Filatjev je kao padobranac služio u ruskoj 56. zračno-jurišnoj jedinici. Učestvovao je u napadima na ukrajinski grad Mikolajiv. Potom je zbog ozljede evakuisan s prve linije. Rekao je za CNN da je ruskoj vojsci nedostajala osnovna oprema, kao i bespilotne letjelice.

“Naše kasarne stare su 100 godina i ne mogu primiti sve naše vojnike. Naše oružje je iz vremena Afganistaskog rata”, rekao je Filatjev i dodao:

“Nekoliko dana nakon što smo opkolili Herson, mnogi od nas nisu imali hrane, vode ili vreća za spavanje. Budući da je noću bilo jako hladno, nismo mogli ni spavati, našli bismo nekakvo smeće, neke krpe, samo da se umotamo da se ugrijemo”.

Zauzimanje Hersona bio je značajan početni vojni uspjeh za Rusiju. Ukrajina se sada bori vratiti kontrolu nad gradom dok se borbe sve više premještaju na jug zemlje. Filatjev kaže da mu je teško shvatiti viziju ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prije šest mjeseci pokrenuo invaziju na Ukrajinu i dočekao da njegove trupe budu zaglavljene u teškom i skupom sukobu.

“Ovo je najgora i najgluplja stvar koju je naša vlada mogla napraviti”

“Sada kad sam izašao odatle i kad nemam oružje u ruci, mislim da je ovo najgora i najgluplja stvar koju je naša vlada mogla učiniti. Ne znam kamo nas vlada vodi. Koji je sljedeći korak? Nuklearni rat?”, pita se Filatjev i nastavlja:

“Vidim što se događa mojoj zemlji i prestravljen sam. Sve je uništeno i korumpirano. Jedini zakoni koji dobro funkcioniraju su represivni”.

Filatjev je pobjegao iz Rusije nakon što je dao nekoliko intervjua za medije. No, sugerirao je da bi mu se Kremlj mogao osvetiti za njegov javni istup. “Ili će me strpati u zatvor ili će me samo ušutkati. Bilo je puno takvih slučajeva u prošlosti. Ne vidim drugog izlaza. Ako se dogodi, dogodi se”, zaključio je Filatjev za CNN, prenosi Index.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.