Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

diktatura

Ruskom opozicionaru osam i po godina zatvora: Na Youtubeu raspravljao o ruskim zločinima u Buči

New Project (46)

U svojoj završnoj izjavi sudu ranije ove sedmice, Jašin se direktno žalio predsjedniku Vladimiru Putinu, opisujući ga kao “osobu odgovornu za ovaj pokolj” i tražeći od njega da “zaustavi ovo ludilo”

Ruskog opozicionog političara Ilju Jašina sud je u petak osudio na osam i po godina zatvora pod optužbom za širenje “lažnih informacija” o vojsci.

Jašinu je suđeno zbog snimka na YouTubeu objavljenom u aprilu u kojoj je raspravljao o dokazima koje su otkrili zapadni novinari o ruskim zločinima u Buči, u blizini Kijeva, i doveo u sumnju zvaničnu verziju Moskve da su takvi izvještaji izmišljeni kao “provokacija” protiv Rusije.

Rusija je donijela novi zakon nakon što je 24. februara poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu.

Novi zakon predviđa zatvorske kazne do 15 godina za širenje lažnih informacija o vojsci.

U svojoj završnoj izjavi sudu ranije ove sedmice, Jašin se direktno žalio predsjedniku Vladimiru Putinu, opisujući ga kao “osobu odgovornu za ovaj pokolj” i tražeći od njega da “zaustavi ovo ludilo”.

– Gledajući posljedice ovog monstruoznog rata, vjerovatno i sami shvatate kakvu ste tešku grešku počinili 24. februara. Naša vojska se ne dočekuje sa cvijećem. Nazivaju nas kažnjavačima i okupatorima. Riječi “smrt” i “uništenje” sada su čvrsto povezane s vašim imenom – rekao je.

– Nanijeli ste veliku štetu ukrajinskom narodu, koji nam vjerovatno nikada neće oprostiti – dodao je on.

Od početka sukoba, Rusija je krenula da uguši gotovo sve oblike neslaganja, a većina njenih istaknutih opozicionih ličnosti je u zatvoru ili u egzilu.

– Molim vas, nemojte pasti u očaj i ne zaboravite da je ovo naša zemlja. Vrijedi se boriti za to. Budite hrabri, ne prepuštajte se zlu i oduprite se – rekao je on u zaključku.