Globus

suđenje u kijevu

Ruskom vojniku koji joj je ubio muža prišla u sudnici i upitala ga: Jesi li nas došao braniti?

19/05/2022
Foto: Screenshot

Udovica je na sudu rekla da je čula pucnjeve iz dvorišta i da je dozivala svog muža nakon što je ubijen

Vadim Šišimarin, 21-godišnji ruski vojnik, priznao je krivnju za ubistvo nenaoružanog civila na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini od početka ruske invazije. Priznao je da je pucao u 62-godišnjeg muškarca nekoliko dana nakon početka agresije. Prijeti mu doživotna zatvorska kazna.

“Da, priznajem svoju krivnju. Razumijem da mi nećete moći oprostiti, ali žao mi je”, rekao je Šišimarin i dodao da osjeća sram.

“Jesi li nas došao braniti? Od koga? Jesi li me branio od mog muža kojeg si ubio?” upitala ga je žena.

Udovica je na sudu rekla da je čula pucnjeve iz dvorišta i da je dozivala svog muža nakon što je ubijen.

“Otrčala sam do muža, on je već bio mrtav. Pucali su mu u glavu. Vrištala sam, tako sam vrištala”, rekla je.

Ubijeni muškarac (62)

Advokat  Vadima Šišimarina je od suda zatražio da se pozovu još dva svjedoka: vojnici koji su bili u automobilu kada je Šišimarin ubio Oleksandra Šelipova. Tada je prvi put saznao da su ova dva vojnika vraćena u Rusiju u sklopu tajne razmjene zarobljenika, javlja BBC.

Nije jasno zašto Ivan Maltišev, koji je također zarobljen, nije bio uključen u razmjenu, nego je umjesto toga ostao u Ukrajini i sada svjedoči protiv svog suborca.

Tužitelji kažu da je Šišimarin zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. On i još četvorica vojnika ukrali su automobil, a dok su putovali u blizini Čupahivke, naišli su na 62-godišnjaka na biciklu, rekli su.

Prema riječima tužitelja, Šišimarin je dobio naređenje da ubije civila i za to je upotrijebio jurišnu pušku kalašnjikov. Kremlj je ranije rekao da nije obaviješten o slučaju.

Moskva je zanijekala da su njezine trupe gađale civile, ali istražitelji prikupljaju dokaze o mogućim ratnim zločinima kako bi ih iznijeli pred Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu.

ICC šalje tim od 42 istražitelja, forenzička stručnjaka i članova pomoćnog osoblja u Ukrajinu. U međuvremenu Ukrajina je osnovala tim za očuvanje dokaza kako bi omogućila buduće kaznene progone.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.