Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samit EU

Rutte kritikovan na samitu EU zbog protivljenja zajedničkim vojnim projektima

mark rutte
Foto: European Union

– On je snažna ličnost, iskusan političar, ali vidio sam rumenilo na njegovom licu nakon što su mu svi ukazali: “Čekaj malo čovječe, trebao bi mobilisati sviju da troše više, a ne manje, na odbranu” – kazao Tusk

Nizozemskog premijera Marka Ruttea, koji će biti novi generalni sekretar NATO-a, kritizirali su drugi lideri Evropske unije na samitu zbog njegovog protivljenja zajedničkom finansiranju vojnih projekata EU, izjavio je u petak poljski premijer.

Odbrana je bila visoko na dnevnom redu samita Evropske unije u Bruxellesu koji je počeo u četvrtak, uz rat koji bjesni u Ukrajini, i prisustvovao mu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Čelnici su razgovarali o prijedlozima za zajedničko finansiranje vojnih projekata u bloku, ali su naišli na protivljenje Ruttea i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Rutte potvrđen za narednog šefa NATO-a

Rutte je u srijedu potvrđen za narednog šefa NATO-a i 1. oktobra će preuzeti dužnost od Jensa Stoltenberga iz Norveške, koji se povlači nakon decenije na toj funkciji. Rutte je uporni pristalica Ukrajine u njenom ratu s Rusijom.

– Svi, skoro svi, glasno su podsjetili Marka Ruttea da će uskoro preuzeti ulogu generalnog sekretara NATO-a i da treba učiniti sve da Evropa ne štedi novac i resurse (na vojsku) – izjavio je novinarima Donald Tusk.

– On je snažna ličnost, iskusan političar, ali vidio sam rumenilo na njegovom licu nakon što su mu svi ukazali: “Čekaj malo čovječe, trebao bi mobilisati sviju da troše više, a ne manje, na odbranu” – kazao je.

Rutte je izjavio novinarima nakon samita da su rasprave o vojnom finansiranju bile “teške”.

– Očigledno je da su se neke zemlje protivile toj ideji, koja nije zvanično bila za stolom, ali koja je bila veoma zastupljena, o tome da se evroobveznice koriste za vojne troškove. Nijemci, mi, bio sam jako protiv, ali smo došli do zajedničkih zaključaka – kazao je on.

Nizozemska se dugo zalaže za fiskalnu disciplinu u bloku od 27 država članica i protivi se izdavanju zajedničkog duga.

Scholz je nakon samita kazao da Evropska unija ne bi trebalo da bude uključena u finansiranje nabavke naoružanja ili državnih budžeta za odbranu, već da treba da usmjeri svoje napore na podsticanje bolje koordinacije namjenske industrije.

Tusk je kazao da je bio “veoma ljut”

Tusk je kazao da je bio “veoma ljut” na argumente koje je čuo protiv zajedničkog finansiranja vojnih projekata.

Poljska ove godine troši oko četiri posto bruto društvenog proizvoda (BDP) na vojsku, što je najviši procenat u NATO-u.

Poljska, Litvanija, Letonija i Estonija pozvale su u srijedu Evropsku uniju da izgradi odbrambenu liniju duž granice bloka s Rusijom i Bjelorusijom kako bi se zaštitila od vojnih prijetnji i drugih štetnih aktivnosti iz Moskve.