Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S mačetom tjerao šokirane kupače s prepune plaže

plaza-maceta
FOTO: Slobodna Dalmacija

U naselju Soline, s puno lijepih kuća i apartmana za iznajmljivanje koje većim dijelom pripada Gradu Korčuli te manjim dijelom Općini Lumbarda, nema mira.

Naselje sa stotinjak stanovnika koji se bave turizmom imaju kuće uz samo more, gdje su vlasnici cementirali vlastite kupališne prostore i lučice za privez barki. Naselje dijeli cesta, koja je uzrok nesuglasica stanara iznad ceste, koji ne mogu prići obali kao ni njihovi gosti, jer su susjedi ispod ceste cementirali svoja odmorišta uz more pored kuća.

Svakog ljeta kada se broj stanovnika udvostruči, dolazi do neugodnih scena. ‘Donji’ smatraju da je to njihova plaža, a ‘gornji’ traže jednako korištenje pomorskog dobra. Umjesto ljetnog odmora, zaredale su peticije nezadovoljnih stanara, piše Slobodna Dalmacija.

Prije nekoliko dana redakciji Slobodne Dalmacije obratila se ogorčena gošća Stanka Butigan koja ukazuje na, kako kaže, ogroman propust policije u Korčuli i probleme koji iz tog proizlaze. Također ukazuje na, za nju očito, uništavanje državne imovine, mora, podmorja i okolice zbog privatnih interesa lokalnih moćnika i gostiju iz Bosne i Hercegovine.

– Osim što na plaži dotični gosti maltretiraju turiste iz Evrope i lokalno stanovništvo, ostavljaju i količinu smeća koja je također na zavidnom nivou. Dodatan problem je i takozvani general Ivan Parlov koji dolazi na te jadne Soline sa svoje dvije dame za druženje.

Od lokalnih ljudi smo svi mi gosti uspjeli doznati da je dobro poznat po svojem ponašanju jer za razliku od policije i njega, upravo su se svima nama gostima (domaćim i stranima), lokalci izvinjavali. Pitam vas kako je moguće da dotična osoba dođe na prepunu plažu s mačetom od metra u ruci i krene njome mlatiti privatnu i državnu površinu i uništavati sve oko sebe? Privatno i javno. Stabla, peškire, ležaljke, a potom to sve isto nakon što je igra Kill Bill završila pođe baciti u more ili na tuđe parcele – negoduje Butigan i pita kako je i moguće da pomorska policija kojoj je jedna gospođa panično mahala nije prišla na obalu i pomogla.

– Istina, nije to njihov posao, ali prići gliserom blizu, vidjeti luđaka koji maltretira kupače i radi scene, a ne reagirati… – ljuti se gošća i napominje da je policija došla nakon pola sata i pričala s Parlovim, no nisu mu oduzeli hladno oružje.

Samozvani general Parlov je penzioner, stanovnik gornjeg dijela naselja, koji priznaje da problemu nema kraja. Priču potvrđuje peticijom blizu 600 građana sa Solina, te susjednog predjela Dominče i Ježevica, gdje stoji da gosti ne mogu do mora te do komada još slobodne plaže moraju pješačiti stotinama metara.

– Iz donjega su reda kuća počeli svojatati obalu. Soline većim dijelom pripadaju Gradu Korčuli a manjim Općini Lumbarda. Stvorena je “zla krv”, vlasnici kuća uz more i dalje ne dopuštaju pristup, reklamiraju privatne plaže, a nama “običnim smrtnicima” iz kuća iznad istog puta sprječavaju pristup.

Plažu su suzili na samo pet metara širine i do nje ostavili dva uska puta. Mi potpisani građani kotara Sv. Antun Grada Korčule, temeljem ustavno zajamčenog prava na pomorsko dobro, ovom peticijom zahtijevamo od Korčule i općine Lumbarda, Dubrovačko-neretvanske županije te Ministarstva zaštite okoliša hitno otvaranje prolaza do plaža i lučica, urbanističko uređenje plaža i lučica sa šetnicom i rasvjetom te slobodno kupanje na plažama Korčule i Lumbarde da bismo na vrijeme spriječili otimanje javnog pomorskog dobra – dio je peticije u kojoj pozivaju vlasti Korčule i Lumbarde da se aktiviraju i počnu uređivati plažu Soline u skladu s odobrenim GUP-om i PUP-om.

Parlov podsjeća na molbu da se napravi šetnica uz more kako bi građani imali gdje kupati i djecu i invalide.

– Mi građani smo počeli uređivati plažu Soline svake subote, ali to ide sporo jer pojedinci iz vlasti opstruiraju naše planove govoreći da to ostavimo za jesen ili drugi mandat, jer će se to riješiti koncesijama – veli samozvani general.

Poziva građane iz prvog reda kuća uz plažu Soline, kao i one koji su uzurpirali javno dobro da prestanu provocirati mirne kupače i neka se ponašaju kao tolerantni građani jer ima mjesta za sve “pod jedinim suncem i morem”.