Austrijski ministar

“Saberite se, u 8 dana imamo 262 pozitivnih iz Hrvatske”

plaza baska

Upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedjeljka u ponoć

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto upozorenja protiv putovanja za cijeli teritorij Hrvatske uvede tu mjeru samo za određene dijelove zemlje, javlja austrijska novinska agencija APA.

“Ta se opcija razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravstva, ureda saveznog kancelara i ministarstva vanjskih poslova odlučeno da se izda upozorenje za cijelu Hrvatsku”, rekla je za agenciju APA glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

Razlog za takvu odluku, kako je dodala, činjenica je da su Austrijanci mobilni i da većinom automobilima odlaze u Hrvatsku i ne ostaju samo u jednom mjestu.

Austrijski ministar: Saberite se

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober danas se na svom Twitter profilu obratio mladim austrijskim turistima.

“Samo nekoliko činjenica: U posljednjih osam dana čak 262 putnika koji su se vratili iz Hrvatske su testirani i pozitivni su na koronavirus. Prosječna dob je 23,5 godina. Više od dvije trećine zaraženih su muškarci. Saberite se i preuzmite odgovornost”, napisao je na Twitteru.

Podsjetimo, upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Prema informacijama austrijskog ministarstva vanjskih poslova, u Hrvatskoj se službeno na odmoru oko 3000 austrijskih državljanina nalazilo krajem prošle sedmice. No vlasti istodobno smatraju da je ova brojka višestruko viša.

Hrvatski ambasador u Beču Daniel Glunčić u razgovoru za APA-u zalagao se za to da austrijske vlasti izdaju samo parcijalno upozorenje u pogledu putovanja u Hrvatsku.

I ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u regijama u koje putuje većina austrijskih turista povoljna, prenosi APA.