Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

snimci iz bergama

Sablasni prizori u Italiji: Kolona vojnih kamiona odvozi preminule (VIDEO)

bergamo

Ako Italija prođe kroz još dva slično teška dana, imat će više umrlih nego Kina u kojoj je preminulo 3.245 osoba

U Italiji je srijeda bila najcrnji dan od početka epidemije koronavirusa u toj državi. Prema najnovijim podacima, u protekla 24 sata umrlo je čak 475 ljudi, najviše u jednom danu dosad, dok je broj novozaraženih 4.209, također najviše do sada.

Ako Italija prođe kroz još dva slično teška dana, imat će više umrlih nego Kina u kojoj je preminulo 3.245 osoba.

Rimski institut, nakon analize medicinske dokumentacije za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, utvrdio je da samo tri žrtve, odnosno 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.

Više od 75 posto njih je imalo povišen krvni pritisak, 35 posto dijabetes, a trećina je patila od srčanih bolesti.

Prosječna starost umrlih od koronavirusa u Italiji je 79,5 godina. Od 17. marta umrlo je 17 osoba koje su mlađe od 50 godina. Sve žrtve koje su imale manje od 40 godina bili su muškarci s ozbiljnim postojećim medicinskim stanjima.

Koliko je stanje alarmantno pokazuju i snimci vojnih kamiona koji su sinoć odvozili kovčege sa tijelima preminulih iz grada Bergama, koji ne može da se izbori sa prevelikim brojem žrtava koronavirusa, u druge italijanske oblasti.

U Bergamu gdje je velika kriza sa brojem oboljelih i preminulih od posljedica koronavirusa, nadležne službe su suočene sa dramatičnim problemom – zbog prevelikog broja žrtava vlasti su angažovale vojsku da kovčege sa preminulima prebaci vojnim kamionima u udaljenije gradove, i do Modene, u susjednoj pokrajini Emiliji Romanji, gdje će oni biti kremirani.

Ukupno 31 kovčeg sa tijelima žrtava bit će kremiran odmah u Modeni, prenosi italijanska Republika.

Corriere della Sera navodi da će šezdesetak kovčega sa tijelima žrtva prebačeno vojnim kamionima u druge gradove, u drugim pokranijama, gde će biti kremirani. Ansa piše da je u tridesetak kamiona oko sedamdeset kovčega.