Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šaćirbegović: Ko je opasniji, Trump ili Milošević?

Muhamed Sacirbey

Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH i ambasador naše države u UN-u Muhamed Šaćirbegović, poznat i kao Muhamed Sacirbey, u autorskom tekstu za Huffington Post povukao je paralelu između republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i nekadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, za kojeg je napisao da je započeo ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

“Ko je opasniji?”, pita se Šaćirbegović te dodaje: “Obojica su osposobljivači ekstremnih nacionalista i fašista”.

Šaćirbegović navodi da su SAD tokom devedesetih godina prošlog stoljeća činile sve da obuzdaju ekstremne nacionaliste u bivšoj Jugoslaviji.

“Međutim, fašizam nije iskorjenjen u svijetu. Prisutan je u formi ISIS-a, a znamo i da je Rusija izvršila otvorenu agresiju na Ukrajinu. Ali fašizam se sada raširio i u SAD-u gdje Trump praktično predstavlja direktnu prijetnju slobodama u zemlji. U slučaju da on postane predsjednik SAD-a dobrodošlica koju su osjetili građani BiH koji su izbjegli u SAD, jednostavno će nestati. Trump migrante doživljava kao političku i sigurnosnu prijetnju”, istakao je Šaćirbegović.

On dodaje da, kada je riječ o Trumpu, jednu od najvećih prijetnji predstavlja upravo njegova narcisoidnost.

“Trump ne prihvata savjete od bilo koga i uopšte se ne bavi stvarnim problemima građana SAD-a. On misli da je najpametniji u svakoj sobi. Milošević je bio drugačiji, samosvjesniji. Izgrađivao je svoju karizmu”, naveo je Šaćirbegović.

Podsjetio je na riječi pape Franje koje po njegovom mišljenju najbolje oslikavaju fenomen tiranije, što je zajedničko Miloševiću i Trumpu.

“Franjo je rekao da svaka tiranija seže duboko u naše strahove”, napisao je Šaćirbegović.

On je na kraju zaključio da je Trump ipak opasniji i od Miloševića, jer bi kao predsjednik SAD-a raspolagao i nuklearnim oružjem.