Globus

bijela kuća

SAD-a uvele sankcije određenim zvaničnicima i institucijama Turske

15/10/2019

Na listu američkih sankcija uvrštena su trojica ministara i dva ministarstva Republike Turske

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su povodom vojne operacije “Izvor mira“ uvele sankcije za trojicu ministara i dva ministarstva Republike Turske.

Iz Bijele kuće je saopćeno da je američki predsjednik Donald Trump ovlastio ministarstva trezora i vanjskih poslova te zemlje da uvedu sankcije fizičkim i pravnim licima Turske.

“Predsjednik Trump smatra da vlasti Republike Turske operacijom na sjeveru Sirije ugrožavaju sveokupnu situaciju u Siriji“, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

U saopćenju Bijela kuća navodi da bi se na listi sankcionisanih mogli naći turski zvaničnici i institucije koji su prijetnja sigurnosti i cjelovitosti Sirije, koji sprječavaju dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica, koji blokiraju napore za političko rješavanje krize i pokušavaju prisilno vratiti sirijske izbjeglice.

Uporedo s tim, Ministarstvo trezora SAD-a saopćilo je da je po Trumpovom ovlaštenju uvelo sankcije određenim turskim zvaničnicima i institucijama.

U saopćenju se navodi da su na američku listu sankcionisanih lica stavljeni turski ministar odbrane Hulusi Akar, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez.

Na listu su uvrštena i turska ministarstva odbrane i energetike i prirodnih resursa.

Sankcionisana lica ne mogu obavljati finansijske radnje u SAD-u i zamrznuta im je sva eventualna imovina u toj zemlji.

Američki državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je informaciju o uvedenim sankcijama turskim zvaničnicima i institucijama te je poručio da Turska i SAD trebaju dalje pregovarati o rješavanju krize u Siriji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.