Ulažu 3,5 milijardi dolara

SAD će donirati 500 miliona doza Pfizer vakcine siromašnim zemljama

ja. Visoki zvaničnik Bidenove administracije opisao je tu gestu kao “veliki korak naprijed koji će značajno unaprijediti globalne napore” u cilju “omogućavanja nade u svakom uglu svijeta”

Sjedinjene Države će uložiti 3,5 milijardi dolara za kupovinu i doniranje 500 miliona doza Pfizer vakcine protiv koronavirusa za neke od najsiromašnijih zemalja svijeta, saopćio je Washington u četvrtak, tražeći od ostalih država članica G7 da slijede njihov primjer.

Donacija vakcina, najveća neke pojedinačne zemlje, objavljena je prije nego što se američki predsjednik Joe Biden sastane s čelnicima Grupe sedam vodećih svjetskih ekonomija u zapadnoj Engleskoj.

Tih 500 miliona doza namijenjeno je za stotinu najsiromašnijih svjetskih zemalja. Visoki zvaničnik Bidenove administracije opisao je tu gestu kao “veliki korak naprijed koji će značajno unaprijediti globalne napore” u cilju “omogućavanja nade u svakom uglu svijeta”.

– Uistinu želimo naglasiti da je ovo od temeljnog značaja za jedinstveni cilj spašavanja života – kazao je zvaničnik, dodajući da Washinghton ne traži usluge u zamjenu za doze vakcina.

Bidenova administracija očekuje od ostalih članica G7 da objave vlastite doprinose u okviru sveobuhvatne mape puta u borbi protiv pandemije koja je odnijela više od 3,9 miliona ljudskih života, dodao je zvaničnik.

Američki proizvođač lijekova Pfizer i njegov njemački partner BioNTech ranije su saopćili da će omogućiti 200 milion doza u 2021. i 300 milion doza u prvoj polovini 2022.

Vakcine, koje će biti proizvedene u američkim postrojenjima Pfizera, bit će uručene po neprofitnoj cijeni.

– Naše partnerstvo s američkom vladom pomoći će u omogućavanju isporuke stotina miliona doza naše vakcine u najsiromašnije zemlje svijeta što je ranije moguće – izjavio je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, prenosi Reuters.