SAD i Rusija postigle dogovor o prekidu vatre u Siriji

sirija

SAD i Rusija su postigle dogovor o primirju u Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi se da se primirje ne odnosi na terorističku organizaciju ISIS i Front Nusra, ogranak al-Qaeda u Siriji.

“Zadovoljan sam da vidim konačni dogovor postignut danas oko prekida neprijateljstava u Siriji i ovom prilikom pozivam sve strane da ga prihvate i u potpunosti ispoštuju”, rekao je američki državni sekretar John Kerry u saopćenju.

Naveo je da će pomenuti dogovor dati podršku i političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda.

“Ako se implementira i ispoštuje, ovo primirje ne samo da će dovesti do smanjenja nasilja nego će proširiti dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći opkoljenim područjima te dati podršku političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda”, rekao je Kerry.

State Department je saopćio da je objavljeno zajedničko saopćenje s Rusijom u vezi sa uslovima o prekidu sukoba u Siriji u kojem je predloženo da se sukobi okončaju 27. februara.

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje petu godina. Do sada je ubijeno preko 250.000 ljudi, a ranjeno preko milion. Procjenjuje se da je polovina od cjelokupnog sirijskog stanovništva bila primorana napustiti svoje domove nakon početka rata 2011. godine.