Globus

palestina

SAD izrazile jasno protivljenje širenju jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji

14/10/2021
Foto: Fena

Administracija predsjednika Joa Bidena istaknula je svoje protivljenje dodatnom širenju jevrejskih naselja, većina zemalja smatra ta naselja nelegalnim, Izrael to osporava

Sjedinjene Države izrazile su tokom razgovora u ovoj sedmici jasno protivljenje izraelskoj gradnji jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji koju Palestinci žele za svoju buduću državu, saopćio je visoki izraelski zvaničnik u četvrtak.

Upitan da li je američka strana potegnula to pitanje tokom posjete izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, koji se sastao s američkim državnim sektarom State Antony Blinkenom i ostalim visokim zvaničnicima u Washingtonu, izraelski zvaničnik odgovorio je novinarima: “Da”.

– Oni su to potegnuli, ali ne na način “sjajan posao momci, samo naprijed” – kazao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Administracija predsjednika Joa Bidena istaknula je svoje protivljenje dodatnom širenju jevrejskih naselja, većina zemalja smatra ta naselja nelegalnim, Izrael to osporava.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije u ovom je mjesecu izjavio da je Izrael dobro upoznat sa stavom administracije da se treba suzdržavati od akcija koje bi se mogle smatrati “provokativnim” i podrile bi napore na ostvarenju dugo očekivanog dvodržavnog rješenja između Izraela i Palestinaca, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.