Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD: Kina poduzela “značajne korake” u rješavanju krize na Korejskom poluotoku

sjeverna koreja

Kina je poduzela “značajne korake” kako bi pomogla u rješavanju nuklearne krize na Korejskom poluotoku, kazala je u srijedu visoka zvaničnica američkog State Departmenta.

U telefonskom razgovoru s novinarima čija je tema bila najavljeno putovanje američkog državnog sekretara Rexa Tillersona u jugoistočnu Aziju, Susan Thornton, vršiteljica dužnosti pomoćnika državnog sekretara, je rekla da su Sjedinjene Države svjedočile “značajnim koracima… iskreno nezabilježenim koracima” Kine ka povećanju pritiska na Sjevernu Koreju, izvještava Xinhua.

– Mi vidimo sve veću odlučnost s njihove strane da poduzmu korake kako bi se pokušali ozbiljno pozabaviti ovom situacijom. Mi i Kina imamo isti cilj, a to je denuklearizacija Korejskog poluotoka – izjavila je Thornton.

Pored toga što se Kina snažno protivi kršenjima rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i poziva sve relevantne aktere da ne pogoršavaju situaciju u regiji, kineski zvaničnici rade s Rusijom na izradi mape puta za postizanje mira u regiji i ispunjenju ciljeva Vijeća sigurnosti, kazao je u ponedjeljak na pres konferenciji u UN-u predstavnik Kine Liu Jieyi.