Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD ne povlače trupe iz Južne Koreje

Vjezba_SAD_Juzna_Koreja_Twitter

Sjedinjene Američke Države ne preispituju navodnu naredbu predsjednika Donalda Trumpa sa Korejskog poluostrva, naveli su u petak iz ureda predsjednika Južne Koreje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nedavno u članku “New York Timesa“ naveden je izvor blizak predsjedniku koji tvrdi da je Trump naložio Ministarstvu odbrane da razmotri smanjenje američkog vojnog prisustva u Južnoj Koreji, koje trenutno iznosi blizu 30.000 pripadnika oružanih snaga.

Dodali su kako se na taj način Trump priprema za mirni ishod nakon planiranog susreta i razgovora sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

Mirovni sporazum kojim bi zvanično bio završen Korejski rat vođen od 1950. do 1953. godine mogao bi smanjiti potrebu za tako velikim brojem američkih vojnika koji su raspoređeni kako bi spriječili napad sa sjevera.

Međutim iz predsjedničkog ureda u Seulu, koji je ove sedmice insistirala da će snage SAD-a biti potrebne bez obzira na postizanje mira na poluostrvu, ponovo su se oglasili da razjasne situaciju.

“Ključni zvaničnik iz Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće rekao je da izvještaj uopšte nije istinit“, izjavio je Yoon Young-Chan, glavni predsjednički sekretar za odnose s javnošću.