Podijeljeni stavovi

SAD neće povlačiti osoblje iz Venecuele, Erdogan za Madura, oglasili se i Rusi

venecuela

Predsjednik Venecuele Maduro sinoć je saopćio da prekida diplomatske odnose sa SAD-om

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pompeo izjavio je kako Washington neće povlačiti diplomatsku misiju iz Caracasa jer vlast predsjednika Venecuele Nicolasa Madura ne smatra legitimnom.

Predsjednik Venecuele Maduro sinoć je saopćio da prekida diplomatske odnose sa SAD-om i dao je rok američkim diplomatama da za 72 napuste tu latinoameričku zemlju.

Venecuela je poprište masovnih protesta koje predvodi opozicija koja ima većinu u parlamentu te zemlje. Američki predsjednik Donald Trump podržao je venecuelansku opoziciju i njenog lidera Juana Guaida koji se proglasio privremenim šefom države.

Guaido je nakom Madurove naredbe o protjerivanju američkih diplomata poručio kako će opozicija omogućiti ostanak osoblja američke diplomatske misije u Venecueli.

“SAD podržava Guaida u naporima da formira privremenu vlast i spremni smo podržati ga u očuvanju diplomatske mreže“, poručio je Pompeo.

Naglasivši kako SAD neće povlačiti diplomate iz Venecuele, Pompeo je poručio da aktuelni predsjednik te zemlje Maduro više nema ovlasti da prekida odnose sa drugim zemljama.

Erdogan izrazio podršku Maduru

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izrazio je podršku predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru, nakon što je američki predsjednik Donald Trump za “privremenog predsjednika” te zemlje priznao tamošnjeg predsjednika parlamenta Juana Guaida.

Erdogan je u telefonskom razgovoru rano jutros Maduru poručio da ostane uspravan kazavši mu da je Turska uz Venecuelu, izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je na društvenoj mreži Twitter izrazio solidarnost s Madurom podijelivši hashtag #WeAreMADURO

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu podržao Guaida, priznavši ga za “privremenog predsjednika” Venecuele.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro odbacio je odluku Sjedinjenih Američkih Država i saopćio odluku o prekidu diplomatskih odnosa sa Washingtonom.

 

Oštra kritika Rusije

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije osudilo je zapadne zemlje zbog miješanja u unutrašnje poslove Venecuele.

“Dešavanja u Venecueli jasno pokazuju da progresivni Zapad izborom vlasti predstavlja veliku prijetnju međunarodnom pravu, suverenitetu i normama nemiješanja u unutrašnja pitanja država“, poručila je glasnogovornica ruskog Ministarstva Maria Zakharova.

Venecuela je poprište masovnih protesta koje predvodi opozicija koja ima većinu u parlamentu te zemlje. Američki predsjednik Donald Trump podržao je venecuelansku opoziciju i njenog lidera Juana Guaida koji se proglasio privremenim šefom države.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

Maduro već mjesecima optužuje Washington da vodi ekonomski rat i političku kampanju protiv njega i Venecuele.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.