Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za SAD neprihvatljiv prijedlog Rusije o odlaganju primirja u Alepu

alep-sirija2-4

Rusija želi da se primirje u Alepu, kojim bi se civilima omogućilo da napuste taj sirijski grad, odloži za nekoliko dana, saopćio je u ponedjeljak američki States Department, ocijenivši da je ruski prijedlog neprihvatljiv s obzirom na nastavljene napade na civile u Alepu.

“Umjesto da prihvate prijedlog SAD o hitnom prekidu vatre, Rusi su nas obavijestili da primirje ne može biti uvedeno još nekoliko dana, što znači da će se napadi sirijskog režima i onih koji ga podržavaju nastaviti dok bilo kakav sporazum ne stupi na snagu”, rekao je portparol States Departmenta John Kirby na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

On je istakao da “s obzirom na tešku situaciju u Alepu i izvještaje o nastavljenim napadima na civile i infrastrukturu, to jednostavno nije prihvatljivo”.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je tokom posjete u Beogradu da prijedlozi Sjedinjenih Država da se proglasi pauza u neprijateljskim dejstvima u Siriji, kako bi se napravili koordinirani koridori za povlačenje naoružanih ljudi i civila iz istočnog Alepa, vode ka ćorsokaku, prenosi Tanjug.

“Već smo kroz to prošli. To će značiti da će ekstremisti još jednom imati priliku za oporavak. Nadam se da će prestati da štede naoružane ljude, da će SAD kao ozbiljna sila iskoristiti svoj uticaj na ekstremiste i one koji kontroliraju naoružane ljude i da ćemo konačno moći da riješimo problem, pošteno i prije svega vodeći računa o civilnom stanovništvu”, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je, na konferenciji za novinare sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, naveo da ne isključuje mogućnost da napad Islamske države na sirijski grad Palmiru iz iračkog Mosula ima za cilj da skrene pažnju sa Aleppa.