Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija

SAD neprikosnoveni lider u pružanju zdravstvene i humanitarne pomoći širom svijeta

SAD_zastava_Xinhua

“To sve nadograđujemo s još 225 miliona dolara zdravstvene, humanitarne i ekonomske pomoći za daljnje jačanje napora u cijelom svijetu”

Zahvaljujući nenadmašnoj velikodušnosti američkog naroda i naporima američke vlade, Sjedinjene Države i dalje su vodeće u globalnoj borbi javnog zdravstva i humanitarnog odgovora na pandemiju COVID-19.

– To sve nadograđujemo s još 225 miliona dolara zdravstvene, humanitarne i ekonomske pomoći za daljnje jačanje napora u cijelom svijetu – saopćeno je danas iz State Departmenta.

Ova nova pomoć dolazi uz gotovo 274 miliona dolara pomoći koju je američka vlada već odobrila i uputila u borbi protiv COVID-19. Također, sve to dolazi nakon više od 140 milijardi dolara američkih pomoći zdravstvu koja se pružala na globalnoj razini tokom posljednjih 20 godina. Sjedinjene Države su neprikosnoveni lider u pružanju zdravstvene i humanitarne pomoći širom svijeta.

– Naša pomoć u borbi protiv pandemije COVID-19 usmjerena je na pomoć u kontroli prenošenja virusa, dijagnostici, prevenciji i kontroli infekcije u zdravstvenim ustanovama, pripremu i jačanje zdravstvenih sistema za hitne slučajeve, poboljšanje laboratorija, obuku zdravstvenih radnika i još mnogo toga – sve u nastojanju kako bi se ublažio efekat pandemije na naše državljane u inozemstvu i kako bi što bolje zaštitili Amerikance ovdje u državi od daljnjeg prenošenja i širenja pandemije preko naših granica. Pandemije ne poštuju državne granice. Kroz desetljeća američkog globalnog liderstva u zdravstvu i humanitarnoj pomoći, znamo da su se pametna i strateška ulaganja dokazala kao presudna u zaštiti domovine. Kao što historija sama pokazuje, sposobni smo boriti se protiv pandemije ovdje u našoj državi ali i pomoći drugim zemljama da se spriječi širenje pandemije na globalnom nivou – navodi se u saopćenju.

sad