Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zatopljenje odnosa

SAD: Obnovili smo veze s Kinom na najvišoj razini

biden jiping yt
Foto: Screenshot/YouTube

Dvojica visokih zvaničnika imala su otvoren, sadržajan i konstruktivan razgovor, ističe Bijela kuća, a službena agencija Xinhua govori o susretu koji treba ukloniti zapreke u kinesko-američkim vezama

Službeni Washington i Peking, koji od februara i afere kineskih balona nisu održavali komunikaciju, obnovili su diplomatske veze na najvišoj razini, priopćila je Bijela kuća.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Joea Bidena Jake Sullivan sastao se ovih dana u Beču s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, navodi američka administracija, dok su veze dviju velesila i dalje krajnje napete zbog diplomatskog, vojnog, gospodarskog i tehnološkog suparništva širokih razmjera.

Razgovarali su i o ratu u Ukrajini

Dvojica visokih zvaničnika imala su otvoren, sadržajan i konstruktivan razgovor, ističe Bijela kuća, a službena agencija Xinhua govori o susretu koji treba ukloniti zapreke u kinesko-američkim vezama.

Tema razgovora bili su rat protiv Ukrajine i pitanja u vezi s Tajvanskim tjesnacem, što su dva najosjetljivija pitanja u bilateralnim vezama. Washington je više puta upozorio Kinu da vojno ne pomaže Rusiji. Sjedinjene Države su uz to zabrinute i za pitanje Tajvana, teritorija na koji Kina polaže pravo.

U februaru je porasla napetost između Kineza i Amerikanaca

“Wang Yi je jasno izložio kinesko službeno stajalište o tajvanskom pitanju”, izvijestila je pak Xinhua. Ovaj sastanak na najvišoj razini dolazi nakon višesedmičnog gotovo potpunog prekida komunikacije između dviju prijestolnica. U veljači je napetost između Kine i SAD-a dodatno porasla kada su iznad američkog teritorija opaženi kineski baloni, što je Washington ocijenio špijunskom operacijom.

Tada je američki državni sekretar Antony Blinken u posljednji trenutak otkazao putovanje u Kinu. Sastanak u Beču potiče nagađanja o skorom susretu Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Odgovarajući na pitanje u tom smislu, američki predsjednik je rekao: “Ostvaren je napredak. Bit će to u redu.”