Glas Amerike

SAD poslale snažnu poruku Srbiji i Kosovu: “Vratite se pregovorima”

vucic-thaci

“Mi smo spremni saslušati i pomoći objema stranama i Evropskoj uniji kao posredniku da pronađu rješenje oko kojeg su svi saglasni”

Američka administracija pozvala je Srbiju i Kosovo da ”uklone zapreke, izbjegnu provokacije i vrate se pregovorima”, objavio je “Glas Amerike” (VOA) pozivajući se na pisanu izjavu State departmenta (SD) nakon potvrde o otkazivanju samita dužnosnika Prištine i Beograda zakazanog za 1. juli u Parizu.

SAD nastavljaju podupirati dijalog u kojem posreduje Evropska unija i normaliziranje odnosa Srbije i Kosova, navodi State department.

Otkazivanje sastanka srbijanskih i albanskih političkih čelnika, koje su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel namjeravali okupiti u u Parizu, potvrdili su u petak za “Deutsche Welle” njemačka vlada i ured francuskog predsjednika.

– Beograd i Priština moraju ukloniti prepreke, izbjeći provokacije i vratiti se pregovorima – navodi State department i dodaje:

– Mi smo spremni saslušati i pomoći objema stranama i Evropskoj uniji kao posredniku da pronađu rješenje oko kojeg su svi saglasni.

Senator Ron Johnson, predsjedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u senatskom Odboru za vanjske poslove, u pisanoj izjavi za VOA navodi da je “razočaran što samit u Parizu možda neće biti održan”.

– Postizanje dogovora čim prije pridonijet će stabilnosti Srbije, Kosova i cijele regije. Nadam se da će se lideri u Beogradu i Prištini sastati uskoro, nastaviti pregovore i nastaviti raditi na postizanju dogovora – ocijenio je senator Johnson.