Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD pozdravile sporazum Južne i Sjeverne Koreje

kim-jong-un111

Sjedinjene Američke Države pozdravile su sporazum Južne i Sjeverne Koreje o ublažavanju napetosti na njihovoj teško militariziranoj granici.

Portparol State Departmenta John Kirby izjavio je da su Sjedinjene Države optimistične da će sporazum ublažiti napetosti na Korejskom poluotoku.

Kirby je opisao sporazum kao kompromis i ponovio je obavezivanje Washingtona na “čelični” sigurnosni savez sa Seulom. Kazao je da je sada do Sjeverne Koreje “da djeluje i da ne pruža prosta uvjeravanja” u svoje vojne aktivnosti duž granice, prenosi AP.

Nakon maratonskih razgovora, Južna Koreja je pristala da prekine emitovanje svoje propagande putem zvučnika na granici nakon što je Sjeverna Koreja izrazila žaljenje zbog nedavne eksplozije nagazne mine koja je osakatila dvojicu južnokorejskih vojnika.

Južnokorejski predsjednički savjetnik Kim Kwan-jin objavio je to u televizijskom obraćanju u utorak ujutru, nakon što je okončano više od 30 sati razgovora sa Sjevernom Korejom.

To je bio drugi krug pregovora suparničkih Koreja koji su počeli u subotu nakon što su ih dešavanja na njihovoj teško militiraziranoj granici dovela na rub eventualnog vojnog sukoba.

Kim je izjavio da su se dvije Koreje saglasile da održe razgovore na poboljšanju odnosa što je skorije moguće ili u Seulu ili u Pyongyangu.