Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD priznao da u Siriji nije uklonjeno svo hemijsko oružje

vojska-sad

Sjedinjene Američke Države priznale su da misija Ujedinjenih naroda koja je imala za cilj ukloniti svo hemijsko naoružanje iz Sirije nije u potpunosti bila uspješna, javlja Anadolu Agency.

“Očito nismo uklonili sve njihove kapacitete za proizvodnju hemijskog oružja”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u petak navečer, na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako u ovom slučaju nije ostvarena “pobjeda”, ali je misija koja je provedena znatno smanjila mogućnost da hemijsko oružje bude ponovo iskorišteno protiv sirijskog naroda.

Izjavio je to nakon insistiranja novinara da odgovori na pitanje kako se u Siriji i dalje koristi hemijsko oružje kad je ranije međunarodna zajednica tvrdila da je ono neutralizirano.

Naime, u augustu 2015. Vijeće sigurnosti UN formiralo je istraživački tim s ciljem da budu identificirani odgovorni za napade hemijskim oružjem u Siriji.

Toner je prethodno rekao kako je sporazum bio fokusiran samo na prijavljeno hemijsko oružje i da je “uspješno implementiran sa Rusima”, a da je istraživački tim UN-a preuzeo svo preostalo hemijsko oružje koje je bilo u rukama snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Oko 1.200 tona prijavljenog hemijskog oružja je uklonjeno, prema izvještaju UN-ovog tima, ali je sirijski režim od zaliha klora proizveo novo oružje i još uvijek ga koristi protiv civila.

Stanovnici Halepa su tako napadnuti bombama napunjenim hlorom 6. septembra, dan nakon što je stupio na snagu prekid vatre dogovoren između SAD-a i Rusije.

U pisanoj izjavi objavljenoj ranije u petak, Toner je saopćio kako svi za koje se dokaže da su bili umiješani u korištenje hemijskog oružja u Siriji moraju odgovarati.

UN-ov istraživački tim je u četvrtak objavio izvještaj u kojem se kaže kako su tri od četiri hemijska napada i 2014. i 2015. godini izvedena pd pripadnika snaga sirijskog režima, a da je jedan izvela teroristička organizacija ISIS.

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin izjavio je kako Moskva nije ubijeđena u navode iz izvještaja.