jednoglasna odluka

SAD priznao genocid Turske nad Armencima

erdogan trump

Ankara je u četvrtak upozorila da usvajanje rezolucije “izlaže opasnosti budućnost odnosa između Turske i Sjedinjenih Država”

Američki senat danas je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se priznaje armenski genocid, razveselivši Armeniju, ali razbjesnivši Tursku zbog poteza koji će dodatno zategnuti odnose Ankare i Washingtona.

Rezoluciju je krajem oktobra već usvojio zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati. No, taj neobvezujući tekst ranije su nekoliko puta u senatu blokirali većinski republikanci, stranački saveznici predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina.

U četvrtak se niko nije suprotstavio jednoglasnom usvajanju rezolucije koju je predložio demokrat Bob Menendez.

“Sretan sam što je rezolucija usvojena na vrijeme da preživjeli genocida vide da je Senat priznao šta su pretrpjeli”, rekao je do suza ganuti senator.

Armenski genocid je priznalo tridesetak zemalja i istoričari. Prema procjenama, između 1,2 i 1,5 miliona Armenaca ubile su jedinice Osmanskog carstva od 1915. do 1923.

Turska priznaje da je puno Armenaca koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeno u sukobima s osmanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali se ne slaže s brojem stradalih i uporno niječe da su ubistva bila sistematska i da se radi o genocidu.

Kada je zastupnički dom 30. oktobra s 405 od 435 glasova usvojio tu rezoluciju, to je razbjesnilo Ankaru koja je isticala da je to “uvreda” i bezvrijedna mjera.

Ankara je u četvrtak upozorila da usvajanje rezolucije “izlaže opasnosti budućnost odnosa između Turske i Sjedinjenih Država”.

“Ponašanje nekih članova američkog kongresa šteti tursko-američkim odnosima. Danas usvojena američka rezolucija izlaže opasnosti bilateralne odnose”, napisao je na Twitteru direktor za komunikacije turskog predsjednika Fehrettin Altun.

S druge strane, armenski premijer Nikol Pachinian ocijenio je da je usvajanje rezolucije “pobjeda pravde i istine”.

“U ime armenskog naroda zahvaljujem američkom kongresu”, napisao je Pachinian na Twitteru.

Rezolucija koja je danas izglasana je “hrabar korak prema prevenciji budućih genocida”, dodao je.