Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

SAD šalje Ukrajincima “dronove duhove”, Zelenski poručio Rusima: Bit ćete siromašni kao 1917.

dronovi

Ukupno je SAD Ukrajini poslao više od 3 milijarde dolara vojne pomoći od početka ruske invazije 24. februara

Najnoviji američki paket od 800 miliona  dolara za Ukrajinu uključuje desetke haubica (vrsta topništva koja ispaljuje granate na ciljeve na visokim putanjama), kao i 144.000 metaka streljiva i taktičkih dronova koji će se koristiti na ravnicama u istočnoj Ukrajini, objavio je Pentagon.

Ostalo naoružanje koje je do sada poslano uključuje dronove Switchblade koji se mogu pretvoriti u leteće bombe i protuzračno oružje koje može pucati na helikoptere s neba. Ukupno je SAD Ukrajini poslao više od 3 milijarde dolara vojne pomoći od početka ruske invazije 24. februara.

Osim toga, Pentagon je jučer rekao da Ukrajini daje “dronove duhove”, slične po sposobnostima “kamikaza dronovima” Switchblade. Domet i specifične mogućnosti “dronova duhova”, međutim, nisu javno poznati. Dronove je razvilo američko ratno zrakoplovstvo, a nazivaju se tako jer se uništavaju nakon jedne uporabe. Pentagon je potvrdio da će Ukrajini biti isporučeno oko 120 dronova.

Sjedinjene Američke Države dosad nisu bile voljne slati Ukrajini tenkove američke proizvodnje, tvrdeći da ukrajinski vojnici nisu upoznati s vozilima.

Poruka Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju da planira falsificirati referendum o nezavisnosti u djelomično okupiranim južnim regijama Hersonu i Zaporižju.

Zelenski je u videoporuci pozvao Ukrajince koji žive pod ruskom okupacijom u tim regijama da ne daju ruskim snagama nikakve osobne podatke, poput brojeva pasoša.

“Pozivam stanovnike južnih regija Ukrajine, Hersona i Zaporižja, da budu jako oprezni s informacijama koje daju okupatorima. Ako vas zamole da ispunite neke upitnike, izostavite broj putovnice. Ne rade to da bi vam pomogli”, rekao je Zelenski.

“Žele falsificirati tzv. referendum o vašoj zemlji ako iz Moskve dođe naređenje da se održi takva predstava. To je stvarnost. Budite oprezni”, poručio je Zelenski.

Zelenski je rekao  svjetskim ministrima financija da njegovoj zemlji treba 7 milijardi dolara svaki mjesec do ljeta kako bi nastavila funkcionisati. Dodao je da će Ukrajini trebati i stotine milijardi dolara da nakon rata obnovi zemlju.

Poručio je da “globalna zajednica mora odmah isključiti Rusiju iz međunarodnih financijskih institucija, uključujući Svjetsku banku i MMF”.

“Sve zemlje moraju odmah biti spremne prekinuti sve odnose s Rusijom”, dodao je.

Upitana hoće li MMF biti u mogućnosti osigurati hitna sredstva koja su Ukrajini potrebna, izvršna direktorica organizacije Kristalina Georgieva rekla je: “Uspjeli smo pronaći tokom prva dva mjeseca rata. Vjerujemo da će s vremenom taj iznos pasti kako ukrajinska ekonomija u dijelovima zemlje koji nisu pod okupacijom bude jačalo i kako počnu pritjecati doznake onih koji sada rade negdje drugdje.”

Zelenskij je objavio upozorenje i tzv. Narodnoj Republici Herson, kako ruske snage nazivaju okupirana područja te regije, poručivši da njezini planovi neće proći.

“Ako netko želi novu aneksiju, to bi moglo dovesti do novih, snažnih sankcija Rusiji. Učinit ćete vašu zemlju siromašnom kakva Rusija nije bila od građanskog rata 1917. Bolje je sad tražiti mir”, poručio je Zelenskij.