Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojna i ekonomska podrška

SAD šalje Ukrajini pomoć od nevjerovatnih 45 milijardi dolara, Rusija smanjuje isporuke nafte

biden-zelenski

Zelenski već dugo traži rakete zemlja-zrak Patriot za pomoć u borbi s ruskim zračnim napadima koji su uništili gradove i sela tokom 10 mjeseci sukoba te prekinuli opskrbu strujom i vodom širom zemlje tokom posljednja tri mjeseca

Zastupnički dom američkog Kongresa pod kontrolom demokrata dao je jučer konačno odobrenje za paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara nakon povratka predsjednika Volodimira Zelenskog iz Washingtona s obećanjem da će dobiti rakete Patriot za odbijanje ruskih napada, javila je Hina, a prenijeli mediji.

Mjera, koja je dio vladinog finansijskog okvira od 1.66 biliona dolara koji je Senat prihvatio dan ranije, sada još mora potpisati američki predsjednik Joe Biden. Vojna i ekonomska pomoć nastavlja se na američku pomoć u vrijednosti od 50 milijardi dolara za Ukrajinu ove godine kao i na sankcije koje je zapad nametnuo Rusiji, među kojima je sada i ograničenje na cijene ruske nafte.

Rusija je na ograničenje u petak odgovorila prijetnjama da će smanjiti izvoz nafte za 5 do 7 posto početkom iduće godine tako što će obustaviti prodaju zemljama koje podržavaju mjeru.

Zelenski već dugo traži rakete zemlja-zrak Patriot za pomoć u borbi s ruskim zračnim napadima koji su uništili gradove i sela tokom 10 mjeseci sukoba te prekinuli opskrbu strujom i vodom širom zemlje tokom posljednja tri mjeseca. Zelenski je na svome Telegramu poručio: “Iz Washingtona se vraćamo s nečime što će stvarno pomoći.”

U tvitu u kojem je zahvalio Kongresu i čelnicima obiju stranaka, Zelenski je rekao da je ključno da su Amerikanci “rame uz rame” s Ukrajincima u ovoj borbi. No američki dužnosnici tvrde da jedna bitnica sistema Patriot, koji je predsjednik Joe Biden obećao Zelenskom i Ukrajini, neće promijeniti tok rata.

Washington i njegovi saveznici nisu htjeli Kijevu dati moderne borbene tenkove i dalekometne projektile ATACMS koji imaju domet daleko preko granice s Rusijom.