Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

biden potvrdio

SAD šalju 5.000 vojnika radi evakuacije osoblja ambasade u Afganistanu

Naglasio je da će trupe i dalje “zadržati sposobnost i budnost za rješavanje budućih terorističkih prijetnji iz Afganistana”

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će zvanični Washington poslati 5.000 vojnika u Kabul, glavni grad Afganistana, radi evakuacije osoblja ambasade Sjedinjenih Američkih Država, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odobrio sam angažovanje blizu 5.000 američkih vojnika kako bismo bili sigurni da možemo obaviti uredno i sigurno izmještanje američkog i drugog savezničkog osoblja, te urednu i sigurnu evakuaciju Afganistanaca koji su pomagali našim trupama tokom misije i drugih koji su izloženi velikom riziku nakon napredovanja talibana”, naveo je Biden u saopćenju.

Naglasio je da će trupe i dalje “zadržati sposobnost i budnost za rješavanje budućih terorističkih prijetnji iz Afganistana”.

Biden je poručio da je naložio američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu da podrži afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija i druge čelnike Afganistana kako bi se izbjeglo dalje “krvoproliće” te da pokušaju politički riješiti probleme u toj državi. Blinken će također kontaktirati važne regionalne zvaničnike.

“Prenijeli smo predstavnicima talibana u Dohi, preko našeg zapovjednika, da će svaka njihova akcija na terenu u Afganistanu, koja dovodi američko osoblje ili našu misiju u opasnost, naići na brz i snažan odgovor američke vojske”, rekao je Biden i dodao:

“Imenovao sam ambasadoricu Tracey Jacobson da prati sve vladine napore u koordinaciji, transportu i izmještanju afganistanskih ljudi koji su podnijeli zahtjev za specijalnu imigrantsku vizu i drugih afganistanskih saveznika.”

Biden je kazao da Sjedinjene Američke Države vode brigu za sve Afganistance koji se trenutno suočavaju s opasnošću od smrti i dodao da američka administracija radi na sigurnoj evakuaciji onih koji su pomagali američkoj misiji, ali i njihovih porodica.

Američki predsjednik je naglasio da je cilj sigurno i brzo izmještanje osoblja u SAD.

Talibani su u proteklih nekoliko dana ostvarili brzi napredak i dosad su preuzeli kontrolu nad 24 od 34 provincijske prijestolnice u zemlji.

Među gradovima koje su zauzeli talibani su: Qalat, Tarinkot, Pul-e-Alam, Kandahar, Lashkargah, Herat, Feroz Koh, Qala-e-Nau, Ghazni, Fayzabad, Aybak, Zaranj, Sheberghan, Kunduz, Pul-e-Khumri, Taluqan i Sar-e-Pul.