Zbog fiktivnog braka

SAD: Selmiru Salkanoviću iz BiH prijeti kazna od 250.000 dolara zbog pokušaja prevare

Selmir Salkanović

Američkoj državljanki platio 5.000 dolara kako bi se udala za njega

Državljanin BiH koji privremeno boravi u američkoj saveznoj državi Iowa, Selmir Salkanović (27), priznao je pokušaj prevare kako bi dobio dozvolu za stalni boravak u SAD-u.

U prevari je učestvovala i njegova sestra Salena Dedić. U optužnici se navodi da su njih dvoje podmitili američku državljanku sa 5.000 dolara kako bi se udala za Salkanovića.

Salkanoviću prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara. Američki federalni sud će uskoro odlučivati o visini kazne.

Dedić i Salkanović su američkoj državljanki dali pet čekova u  ukupnom iznosu od 1.250 dolara, kao i stariji model vozila Ford Taurus.

Salkanovićeva turistička viza je isticala i trebao je biti vraćen u BiH. No, on je sklopio brak sa američkom državljankom tokom juna 2017. godine, a odmah zatim je živio odvojeno od svoje supruge.

Na osnovu ovog braka Salkanović je dobio dozvolu za privremeni boravak u SAD-u koja bi prema američkim zakonima, nakon dvije godine, prešla u dozvolu za stalni boravak.

U optužnici se navodi i da je Salkanovićeva sestra američkoj državljanki dala papire koje je trebala ispuniti na osnovu kojih bi Salkanović ostao živjeti u SAD-u. Američka državljanka je ispunila te papire i napisala pismo podrške na osnovu kojeg je imigracijski status Salkanovića trebao biti promijenjen.

Optužnica protiv Salkanovića i njegove sestre podignuta je u oktobru ove godine.

Oboje su priznali krivicu, prenose američki mediji.