Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD tajno platile Iranu 400 miliona dolara za oslobađanje Amerikanaca

John Kerry

Sjedinjene Američke Države (SAD) u januaru ove godine platile su odštetu Iranu od 400 miliona dolara za puštanje na slobodu četvoro Amerikanaca, iako je navedeno da se radi o vraćanju ranijeg duga prema Iranu, piše “Wall Street Journal”.

Američki ekonomski dnevnik “Wall Street Journal”, pozivajući se na neimenovane evropske i američke zvaničnike, piše da je SAD u januaru 2016. Iranu platio 400 miliona dolara za puštanje na slobodu četvoro američkih državljana, među kojima je i novinar “Washington Posta” Jason Rezaian.

U tekstu se navodi kako je 400 miliona dolara glavnina, odnosno prvi dio ukupne sume koja će biti isplaćena Iranu, a obzirom da se zbog sankcija valuta dolara ne koristi u ovoj zemlji, novac je isplaćen u eurima, švicarskim frankama i drugim valutama.

Američki državni tajnik John Kerry je 17. januara izjavio kako je Iranu isplaćeno 400 miliona dolara koji su zamrznuti od 1981. godine, a koje je ova zemlja novac tada uplatila za kupovinu vojnog aviona. Ukupna cifra sa kamatama koja treba biti isplaćena iranu iznosti 1,7 milijardi dolara.

Pažnju je privukla činjenica da je istog dana, 17. januara, pušteno na slobodu i četvoro Amerikanaca. Tada su i iranski mediji pisali da se uplata zapravo odnosi na odštetu za puštanje američkih državljana na slobodu.

Ovaj potez SAD-a naišao je i na osude brojnih Republikanaca u ovoj zemlji, a oni optužuju Bijelu kuću da na ovaj način “pregovara” o životima Amerikanaca. Senator Arkansasa Tom Cotton izjavio je kako Obama “plaćanjem 1,7 milijardi ajatolahu doprinosi većem broju hapšenja američkih državljana”.

Američki predsjednik Barack Obama priznao je kako je Iran tražio odštetu za puštanje na slobodu američkih državljana, no istakao je kako se ova uplata nije odnosila na to.