reuters

SAD traži suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a

unhr (1)
Credit: www.facebook.com/UNHRC

Dvotrećinska većina glasova 193-člane skupštine u New Yorku može suspendovati državu iz Vijeća zbog konstantnog činjenja grubih i sistemskih kršenja ljudskih prava tokom svog članstva

Sjedinjene Države zatražit će od Generalne skupštine UN-a da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, izjavila je u ponedjeljak američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield, nakon što je Ukrajina optužila ruske vojnike za ubijanje desetaka civila u gradu Buči.

Rusija je u drugoj godini trogodišnjeg mandata u vijeću sa sjedištem u Ženevi, prenosi Reuters.

Dvotrećinska većina glasova 193-člane skupštine u New Yorku (130 glasova) može suspendovati državu iz Vijeća zbog konstantnog činjenja grubih i sistemskih kršenja ljudskih prava tokom svog članstva.

Govoreći u ponedjeljak u Bukureštu, Thomas-Greenfield je rekla da je učestvovanje Rusije u Vijeću za ljudska prava farsa.

– I to je pogrešno, zbog čega vjerujemo da je vrijeme da Generalna skupština UN-a glasa za suspenziju Rusije – rekla je.

Otkako je 24. februara započela invazija na Ukrajinu, Generalna skupština UN-a usvojila je dvije rezolucije kojima se osuđuje Rusija s najmanje 140 glasova za. Moskva kaže da provodi “specijalnu vojnu operaciju” koja ima za cilj uništenje ukrajinske vojne infrastrukture.

– Moja poruka za onih 140 zemalja koje su hrabro stajale zajedno je; slike iz Buche i razaranja širom Ukrajine zahtijevaju od nas da sada uskladimo naše riječi s djelima – rekla je novinarima Thomas-Greenfield prilikom svoje posjete Rumuniji čiji je cilj da vidi kako se zemlja nosi s prilivom ukrajinskih izbjeglica.