Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjere predostrožnosti

SAD u pripravnosti zbog mogućih protesta na inauguraciji Bidena

joe-biden

Barikade se postavljaju na ulicama glavnog grada usred pojačanog osiguranja

Svih 50 američkih država i Distrikt Columbia (DC) u pripravnosti su za moguće nasilne proteste ovog vikenda, uoči inauguracije novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena u srijedu, 20. januara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Postrojbe Nacionalne garde iz cijele zemlje dolaze u Washington DC kako bi obeshrabrili svako ponavljanje smrtonosnog ptoresta koji se dogodio 6. januara.

Federalni istražni biro (FBI) je upozorio na moguće oružane marševe pro-Trumpovih demonstranata u svih 50 glavnih država.

National Mall u DC-u je zatvoren.

Barikade se postavljaju na ulicama glavnog grada usred pojačanog osiguranja.

Bidenov tim već je pozvao Amerikance da izbjegavaju putovati u glavni grad uslijed pandemije korona virusa, a lokalni dužnosnici su poručili da svečanost inauguracije ljudi trebaju gledati iz daljine.

Očekuje se da će nedjelja biti posebno usmjerena na prosvjede, nakon objava na pro-Trumpovim i krajnje desničarskim mrežama koje pozivaju na oružane demonstracije 17. januara i marša u Washingtonu na sam dan inauguracije, javlja BBC.

Ogranci nekih organizacija obavijestili su svoje sljedbenike da ne dolaze, pozivajući se na jako osiguranje, prenosi BBC.

Ovo slijedi nakon sedmice u kojem je Donald Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan.

Sad se suočava sa suđenjem u Senatu, optuženom za “poticanje na pobunu” povezanu s napadom na američki Kapitol od strane skupina njegovih pristaša 6. siječnja.