Globus

Zaoštravanje situacije

SAD upozorava Venecuelu: Ne prijetite Guaidu

28/01/2019

Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro položio je zakletvu ranije ovog mjeseca za drugi mandat, nakon izbora koje je opozicija bojkotirala, a vlasti širom svijeta nazvali farsom

Sjedinjene Američke Države upozorile su da će prijetnje opozicije i američkom diplomatskom osoblju u Venecueli dovesti do “značajnog odgovora”.

– Svako nasilje i prijetnje protiv američkog diplomatskog osoblja, protiv demokratskog vođe Venecuele Juana Guaida ili Nacionalne skupštine predstavljat će ozbiljnu agresiju na pravnu državu i dovesti do značajnog odgovora – upozorio je na Twitteru John Bolton, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, prenosi Al Jazeera Balkans.

Njegovo upozorenje upućeno je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države i još 20 zemalja priznale Guaida kao privremenog predsjednika.

Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro položio je zakletvu ranije ovog mjeseca za drugi mandat, nakon izbora koje je opozicija bojkotirala, a vlasti širom svijeta nazvali farsom.

On je u nedjelju odbio ultimatum koji mu je uputilo nekoliko evropskih zemalja, dajući mu osam dana za raspisivanje izbora.

– Trebali bi povući taj ultimatum. Niko nam ne smije postavljati ultimatume – rekao je Maduro.

Predsjednik Nacionalne skupštine i opozicioni vođa Guaido proglasio se za privremenog predsjednika 23. januara.

Na njegovu stranu odmah su stale Sjedinjene Američke Države, Kanada i veliki broj zemalja Latinske Amerike.

Rusija, Iran, Bolivija, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska podržavaju Madura.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.