američki predsjednik

SAD uvele nove sankcije Kubi, Biden ih obećao još

Joe_Biden_maska_Bijela_kuca_Twitter

Meta sankcija su dvojica čelnika kubanskih policijskih snaga, kao i nacionalne policijske snage kubanskog ministarstva unutrašnjih poslova, navodi ministarstvo

Sjedinjene Države nametnule su sankcije kubanskim policijskim snagama i dvojici čelnika u petak u odgovoru na kampanju vlade u Havani protiv demonstranata, a predsjednik Joe Biden obećao je kubanskim Amerikancima da će ih još uslijediti.

Američko ministarstvo trezora saopćilo je da su sankcije, koje izgledaju uglavnom simboličnog značaja, „reakcija na suzbijanje miroljubivih prodemokratskih protesta na Kubi koji su počeli 11. jula“.

Meta sankcija su dvojica čelnika kubanskih policijskih snaga, kao i nacionalne policijske snage kubanskog ministarstva unutrašnjih poslova, navodi ministarstvo.

– Bit će još sankcija ukoliko ne dođe do drastične promjene u Kubi, koju ja ne predviđam – izjavio je Biden tokom sastanka sa čelnicima kubanskih Amerikanaca u Bijeloj kući.

Njihov sastanak došao je u vrijeme dok politički bitna zajednica kubanskih Amerikanaca poziva na nove proteste na Kubi nakon najvećeg izliva narodnog nezadovoljstva na otoku pod komunističkom vladavinom u decenijama.

– Sjedinjene Države poduzimaju odlučnu akciju kako bi podržale ciljeve kubanskog naroda – izjavio je Biden, prenosi Reuters.