Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD: Vijećnik u St. Louisu tražio da se istraži mezarje građana porijeklom iz BiH

741

Demokrate u SAD-u pokrenule su peticiju kojom traže opoziv republikanskog vijećnika u St, Louisu Erniea Trakasa nakon što ga je njegova nekadašnja asistentica Carmen Wilkerson otvoreno optužila za antimuslimanska stajališta i postupke.

Naime, Wilkerson je izjavila kako je svojevremeno dobila upute od Trakasa da istraži mezarje u kojem su ukopavani građani porijeklom iz BiH, a koje nosi zvanični naziv “Bošnjačko mezarje” i nalazi se u ulici South Broadway. Inače, u St. Louisu prema posljednjim procjenama živi preko 70.000 osoba porijeklom iz BiH.

Nakon što joj je dao zadatak da istraži ovo mezarje, Trakas je objasnio da to traži zato što je dobio pritužbe da se preminuli ne ukopavaju dovoljno duboko. Tvrdio je i da se psi okupljaju u blizini mezarja i raznose kosti preminulih, piše portal Stl Today.
“Trakas mi je rekao da je to mjesto haotično i da moram otići fotografisati mezarje. Rekao mi je: ‘pronađi neke zakone koje su prekršili'”, navela je Wilkerson.

Ona je dodala da nije pronašla ništa sumnjivo na mjestima koje je opisao Trakas te da nije bilo kostiju izvan mezarja.

Trakas je kasnije otpustio Carmen Wilkerson. Nedavno je potvrdio da je dao uputu o istraživanju mezarja, ali je odbacio optužbe o antimuslimanskom djelovanju.

“U nekoliko navrata vozio sam se pored mezarja i vidio sam da način ukopa nije uobičajen. Bio je drugačiji. Ali kada mi je potvrđeno da se ništa loše ne dešava, nisam dalje insistirao”, kazao je Trakas.

Ali Wilkerson je istakla da to nije tačno te da je kasnije Trakas tražio od nje da nastavi istraživati.

Za uspješan opoziv Trakasa Demokrate u St. Louisu trebaju prikupiti 15.000 potpisa u okruzima Oakville, Mehlville, Affton i Lemay, piše portal Stl Today.