Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD vratio Japanu teritoriju na Okinawi

Okinawa

Sjedinjene Američke Države (SAD) vratile su Japanu 40.000 dunuma teritorije na otoku Okinawa koja je od Drugog svjetskog rata do sada bila pod američkom kontrolom.

Svečana predaja upriličena je u gradu Nago na Okinawi, a prisustvovali su glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga i američka ambasadorica u Japanu Caroline Kennedy.

Riječ je o najvećem povratu zemljišta između SAD-a i Japana još od 1972. godine, a na svečanosti nije prisustvovao guverner Okinawe Takeshi Onaga koji je glasni protivnik američkog vojnog prisustva na tom japanskom otoku.

Na otoku Okinawa se trenutno nalaze 32 vojne američke baze koje pokrivaju četvrtinu ukupne površine tog otoka, pa se on često naziva “sjevernim vježbalištem”. SAD je veći dio Okinawe vratile Japanu još 1972. godine, a otok je pod američkom kontrolom bio od kraja rata 1945. godine.

SAD i Japan već tri decenije pregovaraju o predaji te teritorija, a američka vojska će i nakon ove formalne predaje i dalje to područje koristiti za vojne vježbe. U Japanu se trenutno nalazi 52,000 američkih vojnika, od kojih je polovica na Okinawi.

Odnosi između domaćeg stanovništva i američke vojske pogoršali su se nakon nekoliko nasilnih incidenata povezanih s Amerikancima na otoku. Mještani otoka zahtijevaju da američka vojska napusti otok, a najčešće se žale na porast stope kriminala i veliku buku.