Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u Venecueli

SAD zatražio vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o krizi u Venecueli

venecuela

Misija SAD-a pri UN-u je putem Twittera zvanično zatražila održavanje otvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a

Sjedinjene Američke Države su pozvale na održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u subotu, na kojoj će se raspravljati o krizi u Venecueli, javlja Anadolu Agency.

Misija SAD-a pri UN-u je putem Twittera zvanično zatražila održavanje otvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog dešavanja u Venecueli te je pozvao na transparentnu i nezavisnu istragu incidenata koji su se dogodili u toj zemlji.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro sinoć je saopćio da prekida diplomatske odnose sa SAD-om i dao je rok američkim diplomatama da za 72 sata napuste zemlju.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

I vlasti Rusije i Kine su jutros optužile zapadne zemlje za miješanje u unutrašnje poslove Venecuele. U reakciji iz Moskve se navodi kako je progresivno ponašanje Zapada prijetnja međunarodnom poretku.