Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sahranjen danski princ Henrik: Sahrani prisustvovalo 60 osoba

sahana

Diskretnom sahranom uz prisustvo svega 60 zvanica na vječni put ispraćen je danski princ Henrik, javlja Anadolu Agency (AA).

Suprug danske kraljive Margarete II preminuo je 13. februara u 84. godini, a sahrana je održava u katedrali Christiansborg i po prinčevoj oporuci bez uobičajenih odavanja počasti.

Sahrani je prisustvovalo 60 zvanica, među kojima su bili članovi kraljevske porodice te predsjednik danskog parlamenta, šef vlade te zemlje i francuski ambasador u Kopenhagenu.

Pošto nije bilo službene ceremonije, na sahrani nisu bili pozvani ni predstavnici kraljevskih porodica iz Norveške i Švedske koje slove za bliske prijatelje danskog dvora.

Lijes sa tijelom princa Henrika iz katedrale je odvezeno u krematorij, a njegova urna će polovično biti prosuta u more, a polovično sahranjena u dvorištu kraljevske palate Fredensborg.

Tokom sahrane u cijeloj Danskoj su crkvena zvona zvonila u dva navrata po pola sata. Njegovo tijelo u katedrali Christiansborg od petka je posjetilo više od 20.000 ljudi.

Preminuli danski princ porijeklom iz Francuske Henrik javno je žalio jer nije postao kralj 1972. godine kada je okrunjena njegova supruga Margareta II. Zato je i ostavio oporuku da se ne sahrani u u katedrali u kojoj se danski monarsi sahranjuju od 1559. godine.