Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sahranjen Shimon Peres uz prisustvo brojnih lidera i državnika

shimon-peres-sahrana-barach-obama

Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres sahranjen je danas u zapadnom Jerusalemu u prisustvu velikog broja lidera i zvaničnika iz cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Peres je preminuo u 93. godini nakon moždanog udara kojeg je pretrpio 13. septembra ove godine. Sahrani, koja je održana u Jerusalemu, prisustvovalo je oko hiljadu ljudi među kojima su bili i američki predsjednik Barack Obama, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, predsjednik Francuske Francois Hollande kao i bivši američki predsjednik Bill Clinton i bivši britanski premijer Tony Blair.

Izraelska policija je zatvorila nekoliko cesta u zapadnom Jerusalemu i poduzete su opsežne sigurnosne mjere. Hiljade policajaca je bilo raspoređeno na ulicama.

Ono što je privuklo veliku pažnju javnosti jeste rukovanje izraelskog premijera Benyamina Netanyahua i Abbasa. Govore su održali Netanyahu, izraelski predsjednik Reuven Rivlin i Obama.

Obama je kazao da je dolazak Abbasa na sahranu podsjetnik na još nedovršeno pitanje mira.

Netanyahu je kazao da su Peres i on nakon što su bili politički suparnici postali jako bliski prijatelji.

Peres je sahranjen na groblju na planini Herzl.

Peres je na čelu Izraela bio od 2007. do 2014. godine, a dužnost premijera zemlje obavljao je dva puta. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1994. godine sa Yitzhakom Rabinom i Yasserom Arafatom zbog mirovnih pregovora koje je vodio kao ministar vanjskih poslova.