Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

washington

Sahranjena Madeleine Albright, Biden poručio da je zaslužna za to što je NATO danas tako snažan

sahrana

Od velike zagovornice demokratije i ljudskih prava oprostili su se, među ostalima, Bill Clinton, Barack Obama te aktuelni predsjednik SAD-a, Joe Biden

U Washingtonu je pokopana Madeleine Albright, jedna od najpoznatijih američkih, ali i svjetskih političarki i diplomatkinja.

U mandatu Billa Clintona postala je prva žena na mjestu državne sekretarke SAD-a, a pamtit će se i po tome što je umnogome utjecala na ratna zbivanja 90-ih godina na našem području.

Od velike zagovornice demokratije i ljudskih prava oprostili su se, među ostalima, Bill Clinton, Barack Obama te aktuelni predsjednik SAD-a, Joe Biden.

– Madeleine Albright posebno je zaslužna zato što je NATO danas tako snažan. Osobno mogu svjedočiti da je Madeline 90-ih uz znatnu pomoć predsjednika vodila američku diplomatiju tokom genocida na Balkanu i podupirala nove demokratije u srednjoj i istočnoj Europi. Madeleine je bila iznimna savjetnica, katkad i bolja od samog predsjednika, rekao je Joe Biden.

Albright, koja je kao djevojčica pobjegla od nacista iz rodne Čehoslovačke, da bi kasnije postala prva američka državna sekretarka, a u poznoj dobi feministička ikona, umrla je 23. marta u 84. godini.

U ranoj fazi Clintonove administracije, kada je bezuspješno tražila bržu i žešću reakciju u Bosni i Hercegovini, Albright je podržala osnivanje UN-ovog suda za ratne zločine koji je glavne arhitekte rata, uključujući srbijanskog predsjednika Slobodana Milosevića i vođe bosanskih Srba, strpao u zatvor.

“Njen ogromni doprinos izgradnji jačih veza između naših država, donošenju mira i izgradnji prosperitetnije budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini zauvijek će biti upamćen i cijenjen”, objavili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nakon vijesti da je preminula.