Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samantha Power piše memoare

power

Bivša američka ambasadorica Samantha Power piše memoare o svojoj tranziciji od osude zločina za koju je dobila Pulitzerovu nagradu do vodećeg javnog zastupnika vlade.

Dey Street Books, koju štampa izdavačka kuća HarperCollins Publishing, saopćio je u utorak za Associated Press da je otkupio autorska prava za knjigu “Obrazovanje idealiste” Samanthe Power. Datum objavljivanja knjige još nije utvrđen.

Prije nego što je služila u Obaminoj administraciji, Power je bila poznata po knjizi iz 2003. godine “Problemi iz pakla”, dobitnice Pulitzerove nagrade, u kojoj se osuđuju Sjedinjene Države što nisu spriječile kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovioni, Ruandi i drugim krajevima svijeta.

U svom novom djelu, ona će pisati o naporima da oživi svoje ideale kao predstavnica svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama u periodu 2013-2017. godine i zvaničnika nacionalne sigurnosti i ljudskih prava tokom prvog mandata predsjednika Obame u periodu 2009-2013.

– Stvoriti tranziciju od kritičara američke vanjske politike do zvaničnika američke vlade nije jednostavno, ali javna služba pružila mi je najznačajnija iskustva u životu. Nadam se da ću istražiti uspone i padove i podijeliti svoje ideje kako da, čak i u nemirnim vremenima, možemo prići jedni drugima da zajednički učestvujemo u oblikovanju humanije biudućnosti – navodi Power, koja je trenutno profesor na Pravnoj školi Harvard Kennedy.

Bivša novinarka U.S. News & World Report i drugih publikacija, Power je bila Obamina savjetnica tokom kampanje iz 2008. i izazvala je senzaciju kada je nazvala Obaminu glavnu suparnicu Hillary Clinton “čudovištem”. Njih dvije uskoro su postale kolegice. Clinton je postala državna tajnica za vrijeme Obame, a ona i Power podržale su intervenciju u Libiji, dok se američka ambasadorica u UN-u Power sukobljavala s Rusijom zbog njenih vojnih akcija u Siriji i Ukrajini.

Power je posljednji zvaničnik Obamine administracije koji je sklopio ugovor o izdavanju knjige memoara od prestanka rada administracije u januaru.

Ostali su Barack i Michelle Obama; bivši potpredsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill Biden; i bivši državni sekretar John Kerry.