Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pomoć ukrajincima

Samit G7: Ukrajini 50 milijardi dolara od ruske zamrznute imovine

Foto: X

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je to još jedan podsjetnik Rusiji “da ne odustajemo”, ali je u Moskvi predsjednik Vladimir Putin rekao da je taj potez “krađa” koja “neće proći nekažnjeno”

Grupa G7 je pristala iskoristiti zamrznutu rusku imovinu kako bi prikupio 50 milijardi dolara za Ukrajinu kako bi joj pomogao u borbi protiv invazije ruskih snaga.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je to još jedan podsjetnik Rusiji “da ne odustajemo”, ali je u Moskvi predsjednik Vladimir Putin rekao da je taj potez “krađa” koja “neće proći nekažnjeno”.

Također na samitu G7 u Italiji, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Joe Biden potpisali su 10-godišnji bilateralni sigurnosni sporazum između Ukrajine i SAD-a, koji je Kijev pozdravio kao “historijski”.

Sporazum predviđa američku vojnu pomoć i pomoć u obuci Ukrajini ali ne obvezuje Washington da pošalje trupe da se bore za svog saveznika.

Prema Bijeloj kući, sigurnosni dogovor znači da će Washington i Kijev raditi na izgradnji i održavanju odbrambenih i odvraćajućih sposobnosti Ukrajine, ojačati odbrambenu industrijsku bazu zemlje i podržati ekonomski oporavak i energetsku sigurnost.

Sigurnosni sporazum također znači da će u slučaju budućeg ruskog oružanog napada na Ukrajinu biti konsultacija “na najvišim razinama kako bi se odredile odgovarajuće i potrebne mjere za podršku Ukrajini i nametnuli troškove Rusiji”, dodaje se u saopćenju..