Globus

wfp

Samo dva posto bogatstva Elona Muska moglo bi riješiti glad u svijetu

27/10/2021

Polovina stanovništva Afganistana, zemlje od 22,8 miliona stanovnika, suočava se s akutnom krizom gladi, navodi se u izvještaju WFP-a od 25. oktobra

Mala grupa izuzetno bogatih pojedinaca mogla bi pomoći u rješavanju gladi u svijetu sa samo djelićem svoje neto vrijednosti, kaže direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP).

Milijarderi moraju “istupiti naprijed, na jednokratnoj osnovi”, rekao je David Beasley za CNN, ističući dvije najbogatije ličnosti na svijetu, Jeffa Bezosa i Elona Muska.

“Šest milijardi dolara za pomoć 42 miliona ljudi koji će bukvalno umrijeti ako do njih ne dođemo. To nije komplikovano”, dodao je.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, ima bogatstvo u neto vrijednosti od skoro 289 milijardi dolara, navodi Bloomberg, što znači da Beasley traži donaciju od samo 2% njegovog bogatstva.

Neto vrijednost američkih milijardera gotovo se udvostručila od početka pandemije korona virusa i u oktorbu je iznosila 5,04 biliona dolara, podaci su Instituta za političke studije i Amerikanaca za pravednost poreza.

“Savršena oluja” od nekoliko kriza, poput klimatskih promjena i pandemije COVID-a 19, znači da mnoge države “kucaju na vrata gladi”, rekao je Beasley.

Polovina stanovništva Afganistana, zemlje od 22,8 miliona stanovnika, suočava se s akutnom krizom gladi, navodi se u izvještaju WFP-a od 25. oktobra.

Ogromna nezaposlenost i kriza likvidnosti znače da se ta zemlja nalazi na ivici humanitarne krize i da je 3,2 miliona djece mlađe od pet godina u opasnosti, zaključuje se u izvještaju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.