Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ponovljeno suđenje

Sanaderu osam godina zatvora, HDZ mora vratiti oko četiri miliona KM

sanader

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi Media dobili su i bivši HDZ-ov “računovođa” Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević

Izrečena je presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim saradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media.

Sanader je u ponovljenom suđenju nepravomoćno proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 8 godina, dok HDZ mora platiti 3.5 miliona kuna kazne (oko miliona KM) i u budžet vratiti 14.6 miliona kuna (oko četiri miliona KM).

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi Media dobili su i bivši HDZ-ov “računovođa” Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević.

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku jedini dobio uslovnu kaznu, sada je oslobođen optužbe.

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj porodici, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15.8 miliona kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Od kompanije Fimi Media oduzet će se, u slučaju pravomoćnosti, 11.9 miliona kuna, dok je za njenu vlasnicu, koja je u međuvremenu preminula, utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2.5 miliona kuna nezakonite koristi.