Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Sanders podržao Bidena, demokrate spremne za duel s Trumpom

biden i sanders (1)

Biden je prije izbijanja epidemije koronavirusa već stekao značajnu prednost protiv Sandersa

Bivši potpredsjednik SAD Joseph Biden, vjerovatni demokratski kandidat za predsjednika na izborima u novmebru, zvanično je dobio podršku svog doskorašnjeg rivala u borbi za nominaciju stranke Bernieja Sandersa.

To je potez koji bi mogao da doprinese ujedinjenju Demokratske stranke, pred izbore na kojima će Bidenov protivnik biti aktuelni predsjednik Donald Trump, prenosi Reuters.

Sanders, vatreni borac za progresivne ciljeve, koji je prošle nedelje obustavio kampanju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, priključio se Bidenu na online skupu u okviru kampanje, naglašavajući da je pandemija koronavirusa razlog da se stranka ujedini.

Prije četiri godine, Sanders je tadašnju kanidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton podržao tek na ljeto, pred održavanje Demokratske nacionalne konvencije.

Biden je prije izbijanja epidemije koronavirusa već stekao značajnu prednost protiv Sandersa, koji je prošle nedjelje odlučio da prekine kampanju, rekavši da ne vidi način da osvoji nominaciju.

Ostalo je, međutim, nejasno koliko brzo će Sanders, koji je ekstremno popularan među liberalnim mladim glasačima, stati iza Bidena, koga uglavnom podržavaju stariji umjereniji birači.

“Tvoja podrška mi znači mnogo”, rekao je Biden Sandersu, kada su se pojavili jedan pored drugog na zvaničnoj stranici Bidenove kampanje.

Bivši potpredsjednik nazvao je Sandersa “najsnažnijim glasom za poštenu i pravedniju Ameriku”.

Čak i prije Sandersove podrške, Bidenov izborni štab krenuo je da kontaktira progresivne grupe koje se zalažu za pitanja kao što su klimatske promjene i rasna jednakost, u pokušaju da premosti dugotrajne tenzije između umjerenog i progresivnog krila stranke.

Trump je, s druge strane, preko društvenih medija, pokušao da odvuče Sandersove pristalice od Bidena, aludirajući da je Sandersa iz trke izbacio demokratski establišment.