Globus

rusi bježe od mobilizacije

Saobraćaj na granici između Finske i Rusija se intenzivira

22/09/2022
Foto: Twitter

Na graničnom prelazu Vaalimaa, otprilike tri sata vožnje od drugog po veličini ruskog grada Sankt Peterburga, oko 13.15 po tri trake automobila protezale su se po 300-400 metara, rekao je granični zvaničnik Reutersu

Saobraćaj na istočnoj granici Finske s Rusijom “intenzivirao se” preko noći nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelimičnu vojnu mobilizaciju i ostao je pojačan u četvrtak, ali je pod kontrolom, saopćila je finska granična straža.

Na graničnom prelazu Vaalimaa, otprilike tri sata vožnje od drugog po veličini ruskog grada Sankt Peterburga, oko 13.15 po tri trake automobila protezale su se po 300-400 metara, rekao je granični zvaničnik Reutersu.

Ovaj prelaz je jedan od devet na finskoj granici sa Rusijom dugoj 1.300 kilometara, najdužoj u Evropskoj uniji.

Ministar odbrane Antti Kaikkonen izjavio je u srijedu da Finska pomno prati situaciju u susjednoj zemlji nakon Putinove naredbe u srijedu o mobilizaciji za rat u Ukrajini.

Putinova najava izazvala je bojazan da nekim muškarcima neće biti dozvoljeno da napuste Rusiju i podstakla je letove u jednom smjeru iz zemlje kako bi se brzo rasprodali.

Finski kopneni granični prelazi ostali su među rijetkim ulaznim tačkama u Evropu za Ruse nakon što je niz zapadnih zemalja zatvorio i fizičke granice i svoj zračni prostor za ruske avione kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.