Sarkozy okrivio francusku vladu što nije spriječila napade

sarkozy

Nakon napada u Nici na Dan Bastilje, u kojem su poginule 84 osobe, a desetine ih je povrijeđeno, bivši predsjednik Francuske Nikolas Sarkozy kritikovao je vlasti te zemlje da ne čine dovoljno za bezbjednost svojih građana.

Sarkozy je pozvao da se svi stranci koji imaju bilo kakve veze s radikalistima protjeraju iz Francuske.

“Demokratija ne smije biti slaba, niti se treba samo obilježavati. Demokratija treba reći ‘Pobijedićemo u ovom ratu'”, rekao je lider centralno-desničarskog krila.

Kako je kazao, podržava oštrije mjere poput “protjerivanja radikalnih musliman” te elektronsko označavanje onih koji predstavljaju opasnost zbog radikalizacije.

Prema podacima iz ureda tužioca, jučer su još dvije osobe privedene u Nici u okviru istrage o terorizmu. Nije otkriven identitet privedenih, ali se navodi kako petero ranije privedenih u okviru iste istrage, ostaju u pritvoru

Istragom se nastoje otkriti eventualni saradnici i pomagači napadača, 31-godišnjeg vozača kamiona, Tunižanina Mohameda Lahouaieja Bouhlela koji je godinama živio u Nici. Njega je usmrtila policija nakon što je upravljajući kamionom uletio u masu u centru Nice u četvrtak navečer.

Teroristička organizacija ISIS je preuzela odgovornost za napad koji se dogodio u četvrtak, ali ostalo je nejasno da li je napadač imao konkretne veze sa tom grupom. Prema saopštenju ISIS-a, on je slijedio njihov poziv za napade na građane država koje se bore protiv ekstremista.

Francuske vlasti ne odbacuju te navode, ali nisu pronašli konkretne dokaze o napadačevoj povezanosti sa ISIS-om.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve izjavio je kako se “čini da je on radikaliziran veoma brzo”.

Pojedini članovi porodica poginulih u napadu nezadovoljni su jer ne mogu doći do informacija o svojim najmilijim i mnogi se ljute na policiju što nije učinila više da spriječi smrtonosni napad koji je izveden iako se Francuska nalazi u vanrednom stanju još od novembarskih terorističkih napada u Parizu.