Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruska aktivistica

Saša Skočilenko dobila sedam godina zatvora “zbog širenja lažnih informacija”

Saša Skočilenko
Foto: X
Saša Skočilenko

Pristalice su uzvikivale “sramota” i “mi smo uz tebe, Saša” nakon što je sutkinja Oksana Demijaševa pročitala presudu, javio je novinar AFP-a sa suda

Ruski sud je osudio umjetnicu Aleksandru Skočilenko na sedam godina zatvora zbog širenja “lažnih informacija” o vojsci nakon što je zamijenila etikete s cijenama u supermarketima sloganima u kojima se kritizira ruska ofanziva u Ukrajini.

Ova 33-godišnjakinja, poznata kao Saša, posljednja je među hiljadama Rusa koji su privedeni, zatvoreni ili kažnjeni globom zbog toga što su govorili protiv vojne intervencije Moskve.

Pristalice su uzvikivale “sramota” i “mi smo uz tebe, Saša” nakon što je sutkinja Oksana Demijaševa pročitala presudu, javio je novinar AFP-a sa suda.

Neki, uglavnom mladi ljudi, izvlačili su transparente “ne treba da ide u zatvor”, dok su njeni advokati otišli bez ikakvog komentara.

Skočilenko je nosila šarenu majicu sa odštampanim velikim crvenim srcem. Rukama je napravila oblik srca i nasmiješila se navijačima tokom saslušanja.

-Svaka osoba u ovoj prostoriji želi samo jedno: Mir. Zašto se boriti? – rekla je u završnoj riječi.

Skočilenko je na ranijem saslušanju rekla da je samo htjela da zaustavi rat. “To je bila moja motivacija”.